[ad_1]

Het congres zal het schuldplafond begin juni moeten verhogen, zei minister van Financiën Janet L. Yellen maandag in een brief aan de congresleiders, erop wijzend dat er misschien zelfs vóór 1 juni actie nodig is.

Na die datum is het ministerie van Financiën van mening dat er een reëel risico bestaat dat het geld opraakt en dat er boekhoudmanoeuvres worden uitgevoerd om Amerikaanse obligaties en andere financiële verplichtingen op tijd te blijven betalen.

De uitstaande Amerikaanse schuld bereikte in januari al de wettelijke limiet van 31,4 biljoen dollar, en de Schatkist heeft sindsdien “buitengewone maatregelen” genomen om door te gaan met uitgeven zonder het plafond te overschrijden. Toen de Schatkist begon met het uitrollen van deze boekhoudtools, zei Yellen dat hun levensduur onderhevig was aan “aanzienlijke onzekerheid”.

Zijn update in het Congres op maandag biedt meer zekerheid op basis van belastingontvangsten die zijn ontvangen tijdens het indieningsseizoen dat eindigde op 18 april. Maar Yellen waarschuwde nog steeds dat “de werkelijke datum waarop de Schatkist de buitengewone maatregelen uitput, enkele weken later kan zijn dan deze schattingen”.

Het Huis heeft vorige week actie ondernomen om het schuldplafond tot volgend jaar te verhogen, door een wetsvoorstel aan te nemen dat een verhoging van $ 1,5 biljoen naar bijna $ 4,8 biljoen zou combineren. De wetgeving werd nipt aangenomen, 217-215, met alleen Republikeinse steun, en de Senaat is niet van plan het over te nemen.

[ad_2]