[ad_1]

sen. Ted Cruz vraagt ​​de FBI om erachter te komen wie een jaar geleden een ontwerpadvies van het Hooggerechtshof heeft gelekt.

De Texaanse Republikein zei zondag dat de recente verklaring van rechter Samuel A. Alito Jr. dat hij zei te weten wie het deed, suggereert dat opperrechter John G. Roberts Jr. het onderzoek moet heropenen en de FBI erbij moet betrekken om de dader te identificeren.

“We moeten het weten”, zei de heer Cruz zondag tegen Maria Bartiromo van Fox News.

“De opperrechter zou de FBI moeten bellen om te helpen met het onderzoek”, zei hij. ‘Het Marshals Office heeft het onderzoek uitgevoerd. Het Marshals Office zijn erg goede mensen, maar ze hebben niet de apparatuur. Ze hebben geen ervaring met forensisch onderzoek. De FBI wel.

De heer Cruz zei dat de rechtbank geen andere regeringstak erbij betrokken heeft vanwege de scheiding der machten, maar gezien de ongekende aard van de schending, zou de opperrechter moeten heroverwegen.

“Gezien de ernst hier, zou ik de opperrechter willen aanmoedigen om de FBI uit te nodigen om samen te werken met de marshals – bewijs te verzamelen, want de persoon die de projectopinie heeft gelekt, moet worden vervolgd, moet naar de gevangenis”, Mr. Cruz gezegd.

Rechter Alito vertelde in april aan de Wall Street Journal dat hij waarschijnlijk wist wie zijn ontwerpadvies had gelekt waarin het abortusrecht werd vernietigd. Hij verwierp de suggestie dat het een Tory-klerk had kunnen zijn en zei dat het lek de rechters tot doelwit van moord had gemaakt.

In een half april interview, vorige week gepubliceerd, zei rechter Alito dat het lek “een sfeer van achterdocht en wantrouwen creëerde. We hebben eraan gewerkt en vorig jaar hebben we ons werk gedaan. Ik denk dat we dit jaar zoveel mogelijk proberen terug te keren naar de normale bedrijfsvoering. … Maar het was schadelijk.

Op 2 mei zag de rechtbank een ongekend lek van een ontwerpadvies in Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, die de historische Roe v. Wade die vrouwen het nationale recht op abortus gaf.

Het lek heeft geleid tot protesten buiten de rechtbank en de huizen van conservatieve rechters die al maanden aan de gang zijn.

Het leidde ook tot een moordaanslag op rechter Brett M. Kavanaugh. Een man uit Californië reisde naar het huis van rechter Kavanaugh in Chevy Chase, Maryland, in een poging hem te vermoorden vanwege de uitspraak en een lopende Second Amendment-zaak met betrekking tot de Gun Control Act. Vuur in New York, zeiden de autoriteiten.

Nicholas John Roske, de man die wordt beschuldigd van poging tot moord op een rechter van het Hooggerechtshof, wacht op zijn proces.

Het definitieve advies over abortusrechten werd ongeveer een maand na het lek uitgebracht en weerspiegelde het ontwerp dat was opgesteld door rechter Alito.

Opperrechter Roberts gaf opdracht tot een gerechtelijk onderzoek naar wie de conceptkennisgeving had gelekt, maar er werd geen auteur geïdentificeerd.

“Persoonlijk heb ik een vrij goed idee wie verantwoordelijk is, maar dat is iets anders dan het niveau van bewijs dat nodig is om iemand te noemen”, zei rechter Alito. “Het was onderdeel van een poging om te voorkomen dat het project van Dobbs… de beslissing van de rechtbank zou worden. En zo werd het zes weken lang gebruikt door buitenstaanders, als onderdeel van de campagne om te proberen de rechtbank te intimideren.

Hij verzette zich tegen de suggestie van de liberalen dat de verhuurder een Tory-griffier of een bondgenoot van de rechtbank had kunnen zijn.

“Het maakt me gek”, zei rechter Alito. ‘Kijk, dit maakte ons doelwit voor moord. Zou ik mezelf dit aandoen? Zouden wij vijven elkaar dit hebben aangedaan? Het is nogal ongeloofwaardig.

Het hooggerechtshof maakte in januari bekend dat het niet kon achterhalen wie het bericht had gelekt.

Een acht maanden durend onderzoek leverde aanwijzingen op, maar geen duidelijke schuldigen, zei de rechtbankmaarschalk. Het onderzoek kon een onbedoeld lek of hack niet uitsluiten, hoewel er volgens het rapport geen bewijs was voor een dergelijke inbreuk.

“Het team is er tot nu toe niet in geslaagd een verantwoordelijke persoon te identificeren vanwege een overwicht aan bewijsmateriaal”, schreef veldmaarschalk Gail Curley, die van rechter Roberts de opdracht kreeg om het onderzoek te leiden.

Het rapport concludeerde dat er te veel inbreuken waren en te weinig controles op het bezit van meningen die het risico op lekken verhoogden – opzettelijk of niet.

Gerechtswachters zeiden dat het eerste lek ongekend was en de perceptie van de rechtbank schaadde.

Het onderzoek werd gehinderd door de beperkingen van de systemen van de rechtbank, waardoor niet volledig kon worden gevolgd wie kopieën van het project heeft gedeeld of afgedrukt, en door thuiswerkbeleid.

De maarschalk zei dat sommige werknemers toegaven met hun vrouw te hebben gesproken over het project en de richting van de rechtbank. Sommige van deze werknemers zeiden dat ze dachten dat het volgens de regels van de rechtbank was toegestaan.

Andere medewerkers overtraden de regels voor het hanteren van documenten, zei de maarschalk.

Maar geen van hen was in verband gebracht met het lek.

• Stephen Dinan heeft bijgedragen aan dit rapport.[ad_2]