[ad_1]

Gedachtenlezende technologie kan nu de gedachten van mensen in realtime transcriberen op basis van de bloedstroom in hun hersenen.

Een studie plaatste drie mensen in MRI-machines en liet ze naar verhalen luisteren.

Voor het eerst zeggen onderzoekers dat ze een rollende tekst van de gedachten van mensen hebben geproduceerd, niet alleen simpele woorden of zinnen, zonder een hersenimplantaat te gebruiken.

De technologie voor het lezen van gedachten repliceerde de verhalen niet exact, maar vatte de belangrijkste punten vast.

De doorbraak roept zorgen op over “mentale privacy”, omdat het de eerste stap zou kunnen zijn om naar de gedachten van andere mensen te kunnen luisteren.

Met behulp van technologie die vergelijkbaar is met ChatGPT, interpreteerde de technologie ook wat mensen zagen bij het kijken naar stomme films, of wat hun gedachten waren wanneer ze zich voorstelden een verhaal te vertellen.

Onderzoekers stelden patiënten bloot aan duizenden uren aan podcasts om een ​​verband te leggen tussen woorden en hersenactiviteit. Vervolgens vroegen ze de deelnemers om een ​​verhaal of samenvatting te vertellen en te reageren op een nieuwsartikel

Onderzoekers hebben ontdekt dat ze de gedachten van een persoon met een nauwkeurigheid van ongeveer 50% kunnen lezen met behulp van een nieuwe methode van magnetische resonantiebeeldvorming.  Ze zouden een patiënt blootstellen aan uren aan podcasts om te zien hoe hun hersenen op verschillende woorden zouden reageren, en vervolgens de scan gebruiken om te bepalen

Onderzoekers hebben ontdekt dat ze de gedachten van een persoon met een nauwkeurigheid van ongeveer 50% kunnen lezen met behulp van een nieuwe methode van magnetische resonantiebeeldvorming. Ze zouden een patiënt blootstellen aan uren aan podcasts om te zien hoe hun hersenen op verschillende woorden zouden reageren, en vervolgens de scan gebruiken om te bepalen

De hersenen reageren op verschillende woorden met behulp van elektrische signalen en bloedstroom.  Onderzoekers hebben een AI-model gebouwd dat deze reacties kan lezen en vertalen naar schrift (bestandsfoto)

De hersenen reageren op verschillende woorden met behulp van elektrische signalen en bloedstroom. Onderzoekers hebben een AI-model gebouwd dat deze reacties kan lezen en vertalen naar schrift (bestandsfoto)

Maar de onderzoekers wijzen erop dat er 16 uur training nodig was, waarbij iemand naar podcasts luisterde in een MRI-machine, voordat het computermodel hun hersenpatronen begreep en interpreteerde wat ze dachten.

Mensen zijn ook in staat geweest om de technologie te “saboteren”, door methoden te gebruiken zoals het mentaal opsommen van dierennamen, om te voorkomen dat ze hun gedachten lezen.

Jerry Tang, hoofdauteur van de studie van de Universiteit van Texas in Austin, zei dat hij niet kon bewijzen dat de technologie “een vals gevoel van veiligheid” zou kunnen hebben om de gedachten van mensen in de toekomst af te luisteren, en zei dat het zou kunnen zijn ‘ nu misbruikt.

Maar hij zei: ‘We nemen de zorgen zeer serieus dat het voor kwade doeleinden zou kunnen worden gebruikt.

En we willen in de toekomst veel tijd besteden om dat te vermijden.

Ik denk dat het op dit moment, nu technologie nog in de kinderschoenen staat, belangrijk is om proactief te zijn en een stap voor te zijn, inclusief het aannemen van beleid dat de privacy van mensen beschermt, mensen het recht geeft op hun gegeven gedachten en hersens

“We willen ervoor zorgen dat mensen ze alleen gebruiken wanneer ze dat willen en dat het hen helpt.”

Silicon Valley is zeer geïnteresseerd in technologie voor het lezen van gedachten waarmee mensen op een dag kunnen typen door gewoon de woorden te denken die ze willen communiceren.

Het bedrijf Neuralink van Elon Musk werkt aan een hersenimplantaat dat directe communicatie met computers kan bieden.

Maar de nieuwe technologie is relatief ongebruikelijk in zijn vakgebied, in het lezen van gedachten zonder enig type hersenimplantaat te gebruiken, dus er is geen operatie nodig.

Terwijl hiervoor momenteel een omvangrijke en dure MRI-machine nodig is, zouden mensen in de toekomst patches op hun hoofd kunnen dragen die lichtgolven gebruiken om de hersenen binnen te dringen en informatie te geven over de bloedstroom.

Dit kan helpen de gedachten van mensen te detecteren terwijl ze bewegen.

De nieuwe studie, gerapporteerd in het tijdschrift Nature Neuroscience, maakte gebruik van een ‘decoder’, die zowel een computermodel integreert om de hersenactiviteit van mensen te interpreteren als taalverwerkingstechnologie vergelijkbaar met ChatGPT om woorden te helpen genereren.

Na uren trainen kon de decoder de helft van de tijd oppikken waar mensen aan dachten.

Dit betekende dat het tekst produceerde die nauw, en soms precies, overeenkwam met de woorden waar mensen naar luisterden – alleen door hun hersenactiviteit te gebruiken.

Bijvoorbeeld, een persoon die naar een spreker luisterde die zei: “Ik heb mijn rijbewijs nog niet”, liet zijn gedachten vertalen naar “ze is nog niet eens begonnen met leren autorijden”.

Onderzoekers zeggen dat de doorbraak mensen kan helpen die mentaal bewust zijn maar niet kunnen praten, zoals slachtoffers van een beroerte of mensen met een motorneuronziekte.

In tegenstelling tot andere technologieën voor het lezen van gedachten, werkt het wanneer mensen aan elk woord denken, niet alleen aan woorden op een setlist – hoewel het worstelt met voornaamwoorden als “hij” en ik”.

Het detecteert activiteit in hersengebieden die taal vormen, in tegenstelling tot andere vergelijkbare technologieën die doorgaans detecteren hoe iemand zich voorstelt zijn mond te bewegen om specifieke woorden te vormen.

Dr. Alexander Huth, hoofdauteur van de studie van de Universiteit van Texas in Austin, zei: ‘We waren een beetje geschokt dat het zo goed werkte.

“Het is een probleem waar ik al 15 jaar aan werk.”

Hij voegde eraan toe: “Voor een niet-invasieve methode is dit een echte sprong voorwaarts ten opzichte van wat eerder werd gedaan, dat meestal bestond uit enkele woorden of korte zinnen.”

Met betrekking tot zorgen dat de technologie op iemand zou kunnen worden gebruikt zonder hun medeweten, zoals door een autoritair regime dat politieke gevangenen ondervraagt ​​of een werkgever die werknemers bespioneert, zeggen de onderzoekers dat het systeem alleen de gedachten van een individu kan lezen nadat het is getraind in zijn denkpatronen. , dus het kon niet in het geheim op iemand worden toegepast.

Dr. Huth zei: “Als mensen niet willen dat iets uit hun hersenen wordt gedecodeerd, kunnen ze dat controleren door alleen hun cognitie te gebruiken – ze kunnen aan andere dingen denken en dan valt het allemaal uit elkaar.”

[ad_2]