[ad_1]

Philadelphia 76ers center en league-kampioen Joel Embiid won dinsdagavond zijn eerste NBA MVP-trofee, waarmee hij tweevoudig winnaar Nikola Jokic van de Denver Nuggets versloeg.

De 29-jarige uit Yaoundé, Kameroen, scoorde gemiddeld 33,1 punten om zijn tweede opeenvolgende titel te winnen, scoorde gemiddeld 10,2 rebounds en bereikte een recordhoogte met 4,2 assists per wedstrijd. Embiid speelde 66 wedstrijden, het op een na hoogste totaal van zijn carrière, maar opnieuw raakte hij geblesseerd in de play-offs. Embiid werd buitenspel gezet met een verstuikte rechterknie die hem een ​​playoff-sweep-wedstrijd tegen Brooklyn en de Eastern Conference Semifinals-opener tegen Boston kostte, die maandagavond via Philadelphia werd gewonnen.

Jokic werd tweede en Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks werd derde.

Embiid is vastbesloten om de MVP-trofee te winnen – en voert er al jaren campagne voor. Embiid, de derde keuze in het ontwerp van 2014, miste zijn eerste twee volledige seizoenen vanwege een blessure voordat hij zichzelf vestigde als een van de beste grote mannen van zijn generatie. Hij was dit seizoen op zijn best toen hij in totaal drie wedstrijden scoorde voor 50 punten, waaronder een career-high 59 tegen Utah in november. Hij speelde 13 wedstrijden op 40 punten in totaal.

Toen Embiid in april 52 punten en 13 rebounds behaalde in een overwinning op de Celtics, verklaarde coach Doc Rivers stoutmoedig: “De MVP-race is voorbij.”

Embiid maakte die avond zeker geen ruzie met zijn coach of zijn Sixers-teamgenoten die namens hem aarzelden.

‘Ze hebben waarschijnlijk gelijk,’ zei Embiid. “Maar we hebben grotere doelen voor ogen.”

De blessure van Embiid zou de beslissende factor kunnen zijn in het streven van de 76ers naar het NBA-kampioenschap. De Sixers proberen hun eerste NBA-titel sinds 1983 te winnen en komen voor het eerst sinds 2001 voorbij de tweede ronde – wat de laatste keer was dat een Sixer de MVP-prijs won.

Allen Iverson werd in 2001 uitgeroepen tot MVP van de competitie. Andere 76ers die de hoogste individuele prijs van de competitie wonnen: Julius Erving, 1981; Mozes Malone, 1983; en Wilt Chamberlain, 1966-1968.

Embiid, die afstudeerde van de middelbare school in Florida en één seizoen aan de Universiteit van Kansas speelde, is de afgelopen zeven seizoenen de dominante kracht in de NBA geweest. Embiid, ooit het uithangbord voor load management, speelde de afgelopen twee seizoenen 134 reguliere seizoenswedstrijden en zijn 30,6 punten vorig seizoen maakten hem de eerste internationale speler die een NBA-scoretitel won. Hij is een zesvoudig All-Star en is de afgelopen twee seizoenen elk een tweede keer geworden van Nikola Jokic in MVP-stemming.

Embiid, die vorig jaar Amerikaans staatsburger werd, stond al vroeg in zijn carrière bekend om het zuigen aan Shirley Temples, maar werkte samen met sportdiëtisten om gezondere eetgewoonten te ontwikkelen en zijn trainingen te stroomlijnen.

Fans van Sixers kunnen er jaren plezier van hebben. Embiid’s contractverlenging van vier jaar, US $ 196 miljoen, begint pas volgend seizoen en duurt tot 2026-27.

Het minzame centrum werd het gezicht van de wederopbouw van de 76ers, beter bekend als The Process. Hij nam de bijnaam aan en wordt voor elke thuiswedstrijd voorgesteld als Joel “The Process” Embiid.

Hij kan nu MVP toevoegen.

Er werden reclameborden opgesteld rond Embiid’s Philadelphia met de slogan “MVPIID” en fans van Sixers brachten hem een ​​serenade met “MVP!” gezangen van pre-game intro’s tot zijn laatste vrije worppogingen.

Hij heeft carrièregemiddelden van 27,2 punten en 11,2 rebounds in 394 carrièrestarts. Hij was een viervoudige All-NBA en drievoudige All-Defensive Team-selectie.[ad_2]