[ad_1]

Arsenal-verdediger Leah Williamson troost Frida Maanum
De aanvoerder van Engeland, Leah Williamson (rechts), is een van de belangrijkste spelers van Arsenal die door een blessure is uitgesloten

Een doelpunt incasseren in de laatste seconden van de extra tijd in hun halve finale van de Women’s Champions League was een klap voor Arsenal, maar te midden van de blessure was er een enorm gevoel van trots voor manager Jonas Eidevall.

Arsenal moest dit seizoen veel veerkracht tonen en trotseerde de kansen om de laatste vier te bereiken nadat blessures van belangrijke spelers hun veel eerdere Europese uitdaging dreigden te laten ontsporen.

Ze verloren de afgelopen weken aanvoerder Kim Little, verdediger Leah Williamson en aanvaller Caitlin Foord, nadat ze het nieuwe jaar begonnen zonder sleutelaanvallers Beth Mead en Vivianne Miedema vanwege blessures aan de voorste kruisband (VKB).

Dus toen ze maandagavond in het Emirates Stadium stonden met vermoeide benen en een dunne bank, wist Arsenal dat het een grote opgave was om tweevoudig kampioen Wolfsburg te verslaan voor een plek in de finale.

Echter, na van een achterstand te zijn gekomen om Bayern München te verslaan in de kwartfinales en vervolgens opnieuw met 2-2 gelijk te spelen met Wolfsburg in de heenwedstrijd van hun halve finale, bleef het vertrouwen.

Wat volgde was een dramatische 120 minuten – beide teams scoorden tweemaal in de reguliere speeltijd, voordat Wolfsburg-invaller Pauline Bremer de harten van Arsenal verpletterde met een winnaar in de laatste seconden van extra tijd om zet ze door 5-4 op de set.

“Het is zwaar, daar bestaat geen twijfel over”, zei Eidevall. “Het was een wedstrijd met zulke dunne marges die niet aan onze kant stonden.

“We hebben het recht om gekwetst te worden en ons leeg te voelen, maar we hebben ook het recht om trots te zijn op de prestatie en de gelegenheid met onze supporters. Er spelen veel emoties in de hersenen.”

Winger Katie McCabe voegde eraan toe: “Ik ben behoorlijk sprakeloos. Ik ben zo trots op de meisjes. We hebben absoluut alles gegeven. We renden voor elkaar, we liepen voor elkaar, we kwamen weer in het spel.

“We hebben de overtuiging bijgebracht dat we kunnen uitdagen en doorgaan in dit soort toernooien.”

“Ondanks de blessures hebben we de kleinste marges gehaald”

Arsenal had de steun van de overgrote meerderheid van de 60.063 fans in het Emirates Stadium – een recordaantal voor een dameswedstrijd in Engeland.

Maar er was een collectief knaller toen verdediger Lotte Wubben-Moy de bal verloor aan de rand van haar eigen strafschopgebied in de laatste seconden van de extra tijd, waardoor Wolfsburg een scoringskans kreeg, die ze graag grepen.

Wubben-Moy zag er de hele tijd begrijpelijkerwijs radeloos uit toen ze zich bij haar teamgenoten voegde tijdens een rondreis door de Emiraten om hun steun toe te juichen.

“Ik zei [Wubben-Moy] om je hoofd erbij te houden. Ik zei hem dat ik me niet hoefde te verontschuldigen. Fouten gebeuren in het voetbal”, zei Eidevall.

“We zijn er voor elkaar. We leren. Soms maken spitsen ook fouten. Het hoort bij het spel. Ze was absoluut fantastisch. Dat is ze de laatste tijd ook. We zijn hier voor elkaar.”

Spelers van Arsenal applaudisseren voor recordpubliek bij Emirates
Arsenal werd voor het tweede opeenvolgende seizoen door Wolfsburg uitgeschakeld in de Champions League

De kostbare fout van Wubben-Moy was een van de sleutelmomenten in een wedstrijd die in een stroomversnelling kwam en door beide teams had kunnen worden gewonnen.

De video-assistent-scheidsrechter (VAR) kwam drie keer tussenbeide – ontzegde Wolfsburg een penalty voor een mogelijke Wubben-Moy-handbal in de eerste twee minuten, sloot het doelpunt van Stina Blackstenius na de herstart uit en bevestigde Jen’s late gelijkmaker.

McCabe van Arsenal raakte ook de lat in de verlenging nadat Lina Hurtig van dichtbij werd geweigerd, terwijl Bremer van Wolfsburg minuten eerder had kunnen scoren dan zij.

“Je kunt een verhaal verzinnen als je de resultaten kent, maar dat doe ik liever niet. Dat zijn kleine marges”, zei Eidevall.

“Het moet heel krap buitenspel zijn, een heel krappe vrije trap uit die hoek toen ze scoorden, een close situatie met Lina.” [Hurtig’s] mogelijkheid voor overuren.

“Soms gaat het tegen je in en dat is verschrikkelijk. Het is sport. Ik zie het graag zoals we de halve finales van de Champions League bereikten en we haalden de kleinste marges met alle blessures die we hebben gehad.

“Ik ben zo trots op de staf en de spelers dat we dit hebben kunnen doen.”

‘Moeilijk’ om zich te kwalificeren voor volgend seizoen

De aandacht moet nu worden gericht op de Women’s Super League (WSL), waar Arsenal in een strijd blijft om zich te kwalificeren voor de Champions League van volgend seizoen.

Alleen de top drie van Engeland zullen in Europa strijden en Arsenal staat vierde, twee punten achter Chelsea, met één wedstrijd meer.

Met nog steeds te kampen met blessures – invaller Laura Wienroither maakte zich zorgen toen ze na slechts 18 minuten spelen tegen Wolfsburg uitgerekt was – wordt het er niet gemakkelijker op voor Arsenal.

“We moeten ons proberen te kwalificeren voor de competitie volgend seizoen”, zei Eidevall. “Het is een zware WSL. We bevinden ons op een moeilijke plek om onze voeten en ons hoofd terug te krijgen van hier.

“We hebben het moeilijk, maar we hebben een heel belangrijke wedstrijd tegen Leicester [on Friday]. Als dat de standaard kan zijn voor hoe teamwerk kan worden toegepast, dan is dat een behoorlijk goede basis.

“We moeten dit WSL-seizoen zo sterk mogelijk afsluiten. We hebben geweldige dingen gedaan dit seizoen, maar ik denk altijd aan de volgende wedstrijd. We moeten aanvallen.”

Kijk op de iPlayer-bannerKijk op iPlayer footer

[ad_2]