[ad_1]

President Biden had maandag een ontmoeting met de Filippijnse president Ferdinand Marcos Jr. en stuurde een bericht naar China dat de allianties van Washington in de Indo-Pacific-regio sterk blijven ondanks de toegenomen agressie vanuit Peking.

Het bezoek van de heer Marcos aan het Witte Huis kwam slechts enkele dagen nadat de legers van de twee landen gezamenlijke oefeningen hadden gehouden om de invloed van China te beperken en het vermogen van de Verenigde Staten om Taiwan te verdedigen te versterken als Peking opdracht gaf tot een invasie.

“De Verenigde Staten blijven ook standvastig in hun inzet voor de verdediging van de Filippijnen, inclusief de Zuid-Chinese Zee, en zullen de militaire modernisering van de Filippijnen blijven steunen”, zei Biden voorafgaand aan zijn bilaterale ontmoeting met de heer Marks.

Dat is wat meneer Marcos wilde horen van de Amerikaanse president. Hij arriveerde in Washington met de bedoeling de heer Biden onder druk te zetten voor zijn inzet om de eilandnatie te verdedigen en economische allianties te versterken om China tegen te gaan.

Marcos zei dat de Filipijnen garanties van de Verenigde Staten nodig hadden omdat het zich op dit moment in “waarschijnlijk de meest gecompliceerde geopolitieke situatie ter wereld” bevond.

“Het is dus niet meer dan normaal dat de Filippijnen naar hun enige verdragspartner ter wereld kijken om de relatie die we hebben en de rol die we spelen te herdefiniëren in het licht van deze groeiende spanningen die we nu zien rond Zuid-China. Wed en Azië- Pacific”, zei meneer Marcos voordat hij ging zitten om met meneer Biden te praten.

Als onderdeel van het bezoek van de heer Marcos onthult het Witte Huis verschillende nieuwe initiatieven die gericht zijn op het versterken van de alliantie, volgens hoge regeringsfunctionarissen die verslaggevers inlichtten. De plannen omvatten een nieuwe reeks bilaterale defensierichtlijnen, evenals de overdracht van C-130-vliegtuigen en extra patrouillevoertuigen om het Manilla-leger te helpen moderniseren.

Andere initiatieven die maandag zijn aangekondigd, zijn onder meer een Amerikaanse handelsmissie naar de Filippijnen later dit jaar en $ 3 miljard aan publieke en private financiering om de infrastructuur van het land voor kritieke mineralen te versterken, aldus functionarissen.

Tijdens hun gesprekken bevestigde Biden opnieuw de veiligheidstoezegging van Washington aan de Filippijnen, die teruggaat tot een wederzijds verdedigingsverdrag uit 1951.

Ondanks de inspanningen van de leiders om een ​​verenigd front te tonen, was er geen gezamenlijke persconferentie. Biden hield vorige week een gezamenlijke persconferentie toen de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in de stad was voor een staatsbezoek.

Noch de heer Biden, noch de heer Marcos beantwoordden de vragen van verslaggevers, ondanks grote crises, waaronder de ineenstorting van de First Republic Bank en de aanhoudende patstelling over het Amerikaanse schuldenplafond.

De heer Biden maakte eerder op de dag opmerkingen over First Republic Bank, maar reageerde niet op vragen van verslaggevers.[ad_2]