[ad_1]

Een maand nadat Cash App-oprichter Bob Lee neergestoken werd aangetroffen in de straten van San Francisco, zal zijn vermeende moordenaar voor de rechter verschijnen.

Nima Momeni, een 38-jarige tech-ondernemer die naar verluidt Lee persoonlijk kende, wordt dinsdag in San Francisco beschuldigd van moord in een zaak die de techwereld heeft gefascineerd en tot discussie over misdaad in de stad Californië heeft geleid.

Lee werd in de vroege ochtenduren van 4 april met meerdere steekwonden gevonden in het centrum van San Francisco. In de dagen die volgden, leidden een gebrek aan informatie en het uitblijven van arrestaties tot speculaties dat de moord een willekeurige daad van geweld was geweest, waardoor de geruchten over misdaad, dakloosheid en drugsgebruik in de stad toenamen.

Maar al snel kwamen er details naar voren die dat verhaal op zijn kop zetten en onthulden dat de steekpartij het vermeende resultaat was van een ruzie tussen de twee kennissen. De misdaaddiscussie is sindsdien verschoven naar geruchten over ongebreideld drugsgebruik, de hoogvliegende wereld van technische leidinggevenden en een fatale confrontatie over Lee’s relatie met Momeni’s zus.

Dit is de tijdlijn voorafgaand aan Momeni’s aanklacht en wat we tot nu toe weten.

Een evoluerend verhaal

Op 4 april was de technische wereld stomverbaasd toen ze hoorde dat Lee was gevonden op een trottoir in de wijk Rincon Hill in San Francisco met meerdere steekwonden. Lee, 43, werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij later stierf.

Bob Lee
Bob Lee Fotografie: MobileCoin

Na de moord trokken velen conclusies over de staat San Francisco – een stad die vaak wordt bekritiseerd vanwege de enorme ongelijkheid in rijkdom, drugsgebruik en spraakmakende incidenten van winkelcriminaliteit.

Ondanks statistieken die aantonen dat de gewelddadige misdaad in de stad over het algemeen is afgenomen, woeden de krantenkoppen en tweets over de crisis. Een vriend van Lee, voormalig UFC-vechter Jake Shields, beweerde dat de oprichter het doelwit was van een willekeurige aanval. “Fuck San Francisco”, twitterde hij. Miljardair Elon Musk, die onlangs het in San Francisco gevestigde Twitter-account overnam, getweet dat gewelddadige misdaad in de stad “verschrikkelijk” was geworden en beweerde, zonder bewijs te leveren, dat gewelddadige overtreders “vaak onmiddellijk worden vrijgelaten”. In zijn populair Alles in podcastskapitalist David Sacks vergeleek de dood met een ander incident in Los Angeles waarbij een vrouw “in wezen zonder reden werd neergestoken door een psychotische dakloze”.

Toen de waarheid aan het licht kwam – dat Lee het doelwit was van een kennis – stierven die stemmen snel weg. Musk en anderen weigerden opmerkingen over de stad in te trekken, met Shields Staat dat “Bob die zijn moordenaar kent, geen verschil maakt voor het misdaadprobleem in SF”.

Wat we nu weten over de zaak

De realiteit van Lee’s dood wordt veel donkerder.

Aanklagers zeggen dat de dodelijke woordenwisseling zich concentreerde op Lee’s relatie met Momeni’s zus, Khazar Elyassnia, die een sleutelfiguur werd in de zaak die nu draait om vermeend drugsgebruik en romantische intriges. De 37-jarige trouwde in 2013 met de beroemde Bay Area plastisch chirurg Dino Elyassnia, en het glamoureuze stel was gepubliceerd in lifestylemagazines. Gerechtsdocumenten gezegd het was onduidelijk of Lee en Khazar Elyassnia een affaire hadden, maar er werd gesuggereerd dat haar huwelijk “in de problemen” zat. San Francisco Standard aanvullende rapporten suggereerde dat Momeni zich zorgen maakte over het mogelijke drugsgebruik van zijn zus.

Volgens gerechtelijke documenten confronteerde Momeni Lee met zijn relatie met Elyassnia en een incident de dag voor de steekpartij, toen de twee tijd samen doorbrachten in een appartement. Een getuige zei dat Momeni en Lee naar Lee’s hotelkamer gingen, waar Momeni eiste te weten of zijn jongere zus “drugs gebruikte of iets ongepasts”, wat Lee ontkende.

Ambtenaren zeiden dat Elyassnia Lee een sms stuurde na de ruzie die naar het geschil verwees, met de vraag of de directeur in orde was omdat zijn broer “erg stoer” was. [him]» en om hem te bedanken dat hij het « met klasse heeft aangepakt ».

Khazar Elyassnia, links, staat op 14 april buiten het gerechtsgebouw van San Francisco in afwachting van een rechtszaak voor haar broer, Nima Momeni, die is beschuldigd van moord in de dood van tech-ondernemer Bob Lee.
Khazar Elyassnia, links, staat op 14 april buiten het gerechtsgebouw van San Francisco in afwachting van een rechtszaak voor haar broer, Nima Momeni, die is beschuldigd van moord in de dood van tech-ondernemer Bob Lee. Foto: Olga R. Rodriguez/AP

Beveiligingsbeelden laten zien dat Momeni en Lee samen een flatgebouw verlaten op de avond van de steekpartij en rond 2 uur ‘s nachts Momeni’s BMW binnengaan. Aanklagers zeggen dat Momeni naar een donkere, afgelegen locatie reed, waar hij Lee aanviel met een keukenmes en hem drie keer neerstak, waaronder één keer in het hart. Hij vluchtte vervolgens “en liet het slachtoffer langzaam sterven”, aldus de petitie.

Lee werd om 02.35 uur gewond aangetroffen door de politie van San Francisco. In de buurt werd een bebloed mes gevonden. Op 13 april werd Momeni gearresteerd in zijn huis aan de overkant van de Baai van San Francisco in Emeryville en wordt sindsdien zonder borgtocht vastgehouden.

Een autopsie van Lee is dinsdag vrijgegeven onthuld de tech-oprichter had op het moment van zijn overlijden alcohol, cocaïne en ketamine in zijn systeem. Hij bracht enkele uren door op de operatietafel terwijl doktoren hem probeerden te redden voordat hij stierf in het ziekenhuis, bevestigde de autopsie.

De hoofdrolspelers

Lee, 43, was een populaire en bekende ondernemer in technische kringen in de Bay Area. Hij richtte in 2013 het betalingsplatform Cash App op terwijl hij werkte voor het betalingsbedrijf Square van voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey (nu bekend als Block).

Op het moment van zijn overlijden was Lee een leidinggevende geworden bij de cryptocurrency-startup MobileCoin. Hij was onlangs naar Miami verhuisd, maar was voor zaken terug in San Francisco.

Momeni was volgens zijn LinkedIn eigenaar van een IT-adviesbureau in de Bay Area, ExpandIT genaamd, en werkte door de jaren heen als consultant en systeemingenieur bij een aantal technologiebedrijven.

Momeni’s buren vertelden The Daily Beast dat de verdachte “super liefhebber van wapens” was en verschillende wapens en messen thuis bewaarde. Hij werd in 2011 gearresteerd voor het dragen van een stiletto in zijn auto, maar smeekte om in ruil daarvoor met een geschorst rijbewijs te rijden en de beschuldigingen van het mes werden ingetrokken.

Lee had twee kinderen en stond bekend als een “goed mens” met “nul vijanden”, vrienden zei na zijn dood. Maar de details die in de zaak naar voren kwamen, hebben het deksel opgeheven op wat is beschreven als een zeer partijgerichte levensstijl van de technische elite in San Francisco, met een getuige die bekend is met de situatie en de Los Angeles Times dat de twee voorafgaand aan de fatale woordenwisseling samen hadden gedronken en andere rapporten die op zwaar drugsgebruik wezen.

“Hij nam helaas graag veel drugs”, een vriend van Lee vertelde de San Francisco Standard. Lee en Elyassnia ook bezocht het appartement van een vermoedelijke drugsdealer vóór de woordenwisseling, meldde de Standard.

De vermeende drugsdealer wiens huis ze bezochten, werd in 2022 gearresteerd wegens misdrijfbezit van een gereguleerde stof met de bedoeling om te verkopen, met invallen die resulteerden in de inbeslagname van drugs, waaronder MDMA, LSD en GBL (een verbinding vergelijkbaar met de verkrachtingsdrug GHB).

Paula Canny, Momeni’s advocaat, vertelde Standard dat haar verdedigingsteam “actief onderzoek deed naar de achtergrond van het gedrag van alle partijen gedurende de drie of vier dagen voorafgaand aan het incident” en dat “een gemeenschappelijk thema dat ik zie, het zware gebruik van illegale narcotica”.

Bloemen voor het gebouw waar Bob Lee dodelijk werd neergestoken buiten San Francisco.
Bloemen voor het gebouw waar Bob Lee dodelijk werd neergestoken buiten San Francisco. Foto: Jeff Chiu/AP

Het volgende

Hoewel uit onderzoek bleek dat het waarschijnlijk was dat Lee zijn aanvaller kende, blijft het verhaal rond de misdaad en het verval van San Francisco bestaan.

Recent rapporten zeggen dat het voorheen bruisende centrum van de stad in een “catastrofale lus” is terechtgekomen – een economische term voor wanneer afzonderlijke maar onderling verbonden krachten elkaar versterken in een niet te stoppen neergang. Gebrek aan openbare middelen voor San Franciscanen die worstelen met dakloosheid en middelenmisbruik heeft deze crises de afgelopen jaren en maanden geïntensiveerd, aangezien de kosten van levensonderhoud blijven stijgen en krachtige medicijnen zoals fentanyl de stad overspoelen.

Momeni verschijnt dinsdag voor de rechter. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij 26 jaar tot levenslang in de gevangenis, zei het kantoor van officier van justitie Brooke Jenkins.

Hij moet volgens zijn advocaat onschuldig pleiten en vragen om tijdens de procedure op borgtocht vrijgelaten te worden. Canny, de advocaat, vertelde verslaggevers dat een video die centraal staat in de beschuldigingen onduidelijk is. Aanklagers zeggen dat op beelden is te zien hoe de twee mannen naar een gebied onder de brug rijden waar Momeni Lee nadert, terwijl hij hem vermoedelijk heeft neergestoken.

“Hij gaat onschuldig pleiten, en hij gaat de speciale beschuldiging ontkennen en absoluut zal het pleidooi onschuldig zijn”, zei ze. “Ik denk niet dat je iets kunt zien in de video’s.”

De Associated Press heeft bijgedragen rapporten[ad_2]