[ad_1]

De partijdige kloof over reproductieve rechten is zo diep gegroeid dat het gemakkelijk is om te vergeten dat het nog steeds bestaat sommige pro-choice Republikeinen en ja sommige anti-abortusdemocraten. Deze realiteit is Zelden weerspiegeld in nationale debatten. Maar het heeft sindsdien reële gevolgen op staatsniveau, in de nasleep van de beslissing van het Hooggerechtshof Dobbs beslissing om de federale bescherming voor het recht op abortus ongedaan te maken, is waar de strijd voor reproductieve vrijheid is nu afspelen dagelijks.

Dat geldt vooral in Virginia, waar de Republikeinse gouverneur Glenn Youngkin de meeste abortussen na 15 weken wil verbieden. Hoewel de Republikeinse bondgenoten van Youngkin het staatshuis van afgevaardigden controleren, behouden de democraten een krappe meerderheid van 22-18 in de senaat. “De waarheid is dat zolang de senaatsdemocraten onze meerderheid hebben, de bakstenen muur sterk zal staan ​​en deze extreme wetsvoorstellen nooit zullen worden aangenomen.” gezegd Staatsenator L. Louise Lucas, een doorgewinterde democratische wetgever die momenteel president pro tempore is.

Maar er is een wending in Virginia. Een democratische senator, Joe Morrissey, heeft een record van stemmen tegen abortusrechten en heeft aangegeven dat hij bereid is om met Republikeinen samen te werken om op zijn minst enkele beperkingen op te leggen aan het recht van een vrouw om te kiezen. Dit jaar zijn de 40 zetels in de Virginia State Senate, evenals 100 zetels in het Huis van Afgevaardigden, verkiesbaar. Als Morrissey de herverkiezing wint en de Republikeinen slechts twee zetels in de Senaat, zou Youngkin de stemmen kunnen hebben die hij nodig heeft om een ​​aantal beperkingen op reproductieve rechten goed te keuren.

Dat vooruitzicht heeft geleid tot wat de grootste uitdaging zou kunnen blijken te zijn voor een zittende democratische partij in 2023. Voormalig staatsvertegenwoordiger van Virginia Lashrecce Aird neemt het op tegen Morrissey in de Democratische voorverkiezingen van de staat op 20 juni, met een directe boodschap dat abortusrechten “absoluut een prioritaire kwestie” zijn voor kiezers in het uitgestrekte 13e Senaatsdistrict van Virginia.

Het district, dat het historische tabaksverwerkingscentrum van Petersburg, de omliggende gemeenschappen en landelijke delen van zuid-centraal Virginia omvat, is democratisch. Dit betekent dat als Aird Morrissey verslaat in de voorverkiezingen, aanhangers van abortusrechten in een aanzienlijk sterkere positie zullen verkeren in de herfstwedstrijden voor zetels in een Senaatskamer waar de lijnen van het wetgevende district opnieuw zijn getekend op basis van de volkstelling van 2020. Met dat in geest, zal Aird deze week een “Roe Not Joe”-rondleiding door het district lanceren om de boodschap over te brengen dat “de dagen dat iemand kan worden gekozen voor een democratische positie en dan niet voor ons opkomt over een kwestie die zo belangrijk is als de rechtse tot abortus is allang verleden tijd.

Met het argument dat “Joe de Senaat heeft gegijzeld vanwege reproductieve gezondheidszorg in een tijd waarin abortusrechten op het spel staan”, begint Aird vandaag aan zijn tournee, precies een jaar na het lek dat vooruitliep op de beslissing van het Hooggerechtshof tegen abortus in de Dobbs beslissing. Ze zal worden vergezeld door advocaten op een reeks evenementen die de boodschap van haar campagne zullen overbrengen dat ze van plan is “een firewall te zijn voor abortusrechten en tegen Glenn Youngkin.”

De voorverkiezingen in Virginia zijn een test voor de Democraten over een kwestie die zeer succesvol bleek voor de partij bij de tussentijdse verkiezingen van 2022 en in de kritieke race voor het Hooggerechtshof van Wisconsin vorige maand, waar de steun voor abortusrechten een centraal thema was van winnende deelnemer Janet Protaswiecz. Een Aird-overwinning zou een andere indicatie zijn van de kracht van reproductieve rechten. Het zou ook duidelijk maken dat de Democraten verenigd zijn in het steunen van abortusrechten in een tijd waarin met name jonge kiezers op zoek zijn naar duidelijkheid over de kwestie.

Morrissey – een tweemaal geroyeerde advocaat die, naast zijn anti-abortusstandpunt, is geraakt door verschillende openbare schandalen tijdens zijn carrière – klaagt over democraten die abortusrechten centraal willen stellen in de voorverkiezingen. “Helaas” hij koliek, “als je het niet 100% eens bent met hun standpunt over abortus, dan lig je eruit.” De wetgever die de Virginia-media identificeren “een pro-life democraat”, zegt dat hij tegen een volledig verbod op toegang tot abortus is en in plaats daarvan Aird probeert af te schilderen als een extremist in deze kwestie. Maar alle zes vrouwelijke Democraten in de Senaat van Virginia werden vrijgelaten, wat Morrissey uit elkaar scheurde met een verklaring dat “Een lid van de Virginia Senate Democratic caucus gebruikte zijn stemmen over deze kwestie als een knuppel tegen andere caucusleden.”

Lucas en senatoren Mamie Locke, Janet Howell, Barbara Favola, Jennifer Boysko en Ghazala Hashmi steunden allemaal Aird. Hetzelfde geldt voor een Amerikaanse vertegenwoordiger Abigail Spanbergereen democraat uit Virginia die vorig jaar een swingdistrict won herverkiezingsrace waarin ze haar pro-choice-standpunt benadrukte.

Abortus was niet het enige probleem in de run van Spanberger in 2022, en het is niet het enige probleem in Aird’s uitdaging voor Morrissey dit jaar. Aird vertelt ook over zijn lange geschiedenis van werken aan het verhogen van de financiering voor onderwijs, het versterken van initiatieven ter bestrijding van armoede, het bevorderen van burgerrechten en het uitbreiden van het stemrecht. Maar Aird is niet verlegen om te beweren dat defensie een topprioriteit moet zijn voor gekozen Democraten.

“Deze race is voor mij niet politiek, maar persoonlijk”, zegt ze. “Er zijn zoveel mensen die bang zijn de toegang tot abortusrechten te verliezen. Ze hebben een democratische vertegenwoordiging nodig die aan hen verantwoording aflegt, en ik ben bereid om die vertegenwoordiging te bieden.[ad_2]