[ad_1]

In 2019 introduceerde Meta, het bedrijf dat voorheen bekend stond als Facebook, een term in het internetgovernance-lexicon: ‘gecoördineerd niet-authentiek gedrag’. De uitdrukking beschrijft acties die door individuen of groepen worden ondernomen om zichzelf in de app verkeerd voor te stellen of nepaccounts te gebruiken om de populariteit van berichten te vergroten om bepaalde inhoud zichtbaarder te maken voor andere gebruikers. Sinds de term voor het eerst werd gebruikt in 2019, heeft Meta’s deze gebruikt in zijn transparantierapporten om uit te leggen waarom het inhoud heeft verwijderd die gebruikers opzettelijk verkeerd informeert. Door dit proces heeft Meta een nieuwe vorm van transnationaal conflict onthuld dat plaatsvindt in landen die veel noorderlingen moeilijk op een kaart zouden kunnen vinden.

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is een van deze landen. Hoewel de naam een ​​cheatcode voor de locatie bevat, is deze niet erg bekend. Het is onwaarschijnlijk dat zelfs de lokale bevolking de huidige president (Faustin-Archange Touadéra) of de op een na grootste stad (Bimbo) zou kunnen noemen. De laatste cyclus van geweld in de CAR begon in 2012 met de ineenstorting van het vredesverdrag tussen de president en de Seleka-rebellen, wat resulteerde in de de facto opdeling van het land in twee delen. Sporadische maar intense gevechten gaan door, grotendeels dankzij de betrokkenheid van buitenlandse naties. Zo bestaat het veiligheidsteam van de president uit Russische huurlingen, van wie sommigen onlangs zijn overgeplaatst om te vechten in Oekraïne. Op sociale media heersen haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie, en in 2020 noemde Meta Transparency Reports het land het doelwit van “gecoördineerd niet-authentiek gedrag”, gefinancierd door “buitenlandse of overheidsinstanties”.

In de begindagen nadat internet een gemeenschappelijk huishoudelijk hulpprogramma werd, was er een wijdverbreid optimisme dat onderlinge verbinding uiteindelijk voor het algemeen belang zou zijn. Tegenwoordig is dat imago aangetast, vooral omdat internet wordt gedomineerd en gevormd door een handvol particuliere bedrijven. De platformen leveren ons niet zomaar een dienst. Hun echte doel is vaak om onze interacties te volgen, zelfs buiten hun eigen sites, om geld te verdienen met elke milliseconde van ons leven. We worden constant in de gaten gehouden, omdat deze platforms ons dingen willen verkopen. De hoop op een vrij en open internet leeft voort, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat degenen die schade willen berokkenen, zonder enige bescherming, zullen profiteren van het winstoogmerk van de platforms om hun eigen macht te vergroten.

Gecoördineerd niet-authentiek gedrag wordt mogelijk gemaakt door dezelfde tools die het voor een digitaal bedrijf gemakkelijker maken om je een advertentie te laten zien voor de spijkerbroek waar je naar keek op sociale media. De mensen die sociale-mediabedrijven bouwen, zijn niet van plan dat mensen ze voor politieke doeleinden gebruiken; ze zijn ontworpen om verbindingen aan te moedigen waarmee geld kan worden verdiend. Maar de groepen hebben erkend dat een systeem dat u gerichte jeansreclame kan bieden, u ook een verhaal over uw bedrijf kan verkopen dat uw politieke gedrag verandert.

Meta’s verklaring uit 2020 identificeerde gecoördineerd onauthentiek gedrag van meer dan 100 groepen die haar beleid inzake buitenlandse overheidsinmenging schonden. Deze groepen waren verenigd door een paar factoren. Ten eerste kwam alle activiteit uit Frankrijk of Rusland. Ten tweede richtten ze zich voornamelijk op landen in Afrika, hoewel er enkele doelen in het Midden-Oosten waren. De activiteit die door Meta werd gedetecteerd, was bedoeld om de manier te veranderen waarop burgers van gerichte landen zoals Mali, Niger en Burkina Faso Frankrijk en Rusland waarnamen. Het rapport toonde aan dat de CAR in het middelpunt staat van een strijd tussen Moskou en Parijs om politieke invloed op een van Afrika’s grootste diamant- en uraniumexporteurs.[ad_2]