[ad_1]

Weinigen van ons besteden momenteel aandacht aan Guantánamo Bay. Maar een recente VN rapport onthult dat de gevangenis voor altijd na 9/11 een gruwelijke nieuwe fase ingaat: verstrekken zorg in de laatste levensfase voor zijn bejaarde gevangenen met zijn karakteristieke brutaliteit. Het is een grimmig bewijs van de normalisering van Guantánamo in het Amerika van de 21e eeuw.

Sommigen zullen de naderende dood van gevangenen zien als Guantánamo die het probleem zelf oplost. Het siert president Biden dat hij niet een van hen is. Hij heeft versneld overplaatsingen uit Guantánamo, maar zijn aanpak heeft een centrale tekortkoming: hoewel overplaatsingen het detentiekamp zouden kunnen evacueren, is het leegmaken van Guantánamo niet hetzelfde als het sluiten van Guantánamo. En tenzij het kamp permanent wordt gesloten, is het slechts een kwestie van tijd voordat een van de opvolgers van Biden gehoor geeft aan de onvervulde oproep van Donald Trump om het weer te vullen. “een paar slechteriken.” Het zou de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, kunnen zijn die de eerste presidentskandidaat wordt met Guantánamo op zijn cv.

In januari heeft Fionnuala Ní Aoláin, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor terrorismebestrijding en mensenrechten, mits een alarmerend verslag van “zorg” in Guantánamo Bay. Ní Aoláin en zijn co-auteurs beschreven “systematische mislukkingen in de gezondheidszorg” die leidden tot een “aanzienlijke verslechtering” van de fysieke en mentale gezondheid van Nashwan al-Tamir, een gevangene met een ruggenmergbeperking die tijdens zijn verblijf daar zes operaties onderging. Al-Tamir, ook bekend als Abd al-Hadi al-Iraqi, pleitte schuldig vorig jaar voor een Amerikaans militair tribunaal, zodat hij ergens met de juiste medische zorg kon worden overgeplaatst.

Als we het rapport van Ní Aoláin lezen, is het moeilijk om ziekenzorg te onderscheiden van straf. In september 2021 gaf een “hoofdarts” naar verluidt bewakers de opdracht om al-Tamir in bedwang te houden in wat het rapport omschreef als een poging om ” [his] Toen de bewakers hem loslieten, stortte al-Tamir onmiddellijk in omdat hij niet de kracht had om zijn eigen lichaam recht te houden.

Ní Aoláin richtte zijn rapport tot een administratie die vooruitgang heeft geboekt bij het terugdringen van het aantal gedetineerden. Biden herstelde de aanpak van Barack Obama nadat het Congres zijn poging blokkeerde om Gitmo te sluiten: gevangenen naar het buitenland sturen. In twee jaar tijd droeg Biden een kwart van de gevangenispopulatie aan hem over geërfd van troef. Sommigen van hen zijn overlevenden van zwarte sites van de CIA, die de dienst waarschijnlijk liever nooit zou vrijgeven.[ad_2]