[ad_1]

HELEN, Mont. — Rep. Zooey Zephyr, de transgenderwetgever uit Montana die het zwijgen werd opgelegd nadat hij de Republikeinen had verteld dat ze bloed aan hun handen zouden hebben omdat ze zich verzetten tegen genderbevestigende gezondheidszorg voor kinderen, kan nog niet terugkeren naar de vloer van het State House en deelnemen aan het debat, oordeelde een rechter Dinsdag.

De beslissing kwam nadat advocaten van de staat Montana de rechter hadden gevraagd om transgender Zephyr’s poging tot comeback af te wijzen nadat ze het zwijgen was opgelegd en vervolgens werd verbannen wegens het uitschelden van Republikeinse wetgevers en het aanmoedigen van een luid protest van het Statehouse.

Advocaten die onder procureur-generaal Austin Knudsen werkten, hadden gewaarschuwd dat elke rechterlijke tussenkomst namens Zephyr een grove schending van de scheiding der machten zou zijn. Ze schreven in een rechtszaak dat het Huis van Afgevaardigden van Montana de “exclusieve constitutionele bevoegdheid” behoudt om zijn eigen leden te straffen.

Advocaten van Zephyr en een aantal van zijn kiezers in Missoula hebben maandag gerechtelijke documenten ingediend om een ​​​​noodbevel te krijgen waardoor hij voor de laatste dagen van de wetgevende zitting van 2023 naar de House-verdieping kan terugkeren.

Zephyr en haar mede-democraten hebben haar uitsluiting van vloerdebatten aan de kaak gesteld als een aanval op de vrijheid van meningsuiting die haar kritiek op nieuwe beperkingen op genderbevestigende zorg voor minderjarigen het zwijgen wil opleggen.

Maar openbare aanklagers zeiden dat de censuur van Zephyr door mederepublikeinen “voor een goed doel” was na het protest van 24 april door zijn aanhangers.

“Eén wetgever kan niet worden gemachtigd om te voorkomen dat de andere 99 deelnemen aan burgerlijk en ordelijk debat over zaken die Montana aangaan”, schreven de openbare aanklagers.

GOP-leiders onder druk van hardline-conservatieven blokkeerden eerst Zephyr van deelname aan vloerprocedures en eisten bijna twee weken geleden een verontschuldiging, nadat ze hadden gezegd dat degenen die het verbod op genderbevestigende zorg voor jongeren steunden, “bloed” aan hun handen zouden hebben.

Op 24 april hief Zephyr uitdagend een microfoon op de House-verdieping toen demonstranten in de galerij eisten dat ze mocht spreken en bevelen om te vertrekken weigerden. Zeven mensen werden gearresteerd wegens huisvredebreuk, en twee dagen later stemden wetgevers langs partijlijnen om Zephyr voor de rest van de zitting van de zaal en de tribune te verwijderen.

Sindsdien werkt ze vanaf een bankje in een gang en, als het druk is, in een snackbar in het Statehouse.

De acties tegen Zephyr brachten haar naar de politieke voorgrond en brachten haar in bredere gesprekken over het onderdrukken van afwijkende meningen in staatshuizen. Maar in Montana hopen de Republikeinen te profiteren van zijn bekendheid door de Democraten af ​​te schilderen als een partij van hardliners op weg naar de volgende verkiezingen.

De rechtszaak om zijn straf ongedaan te maken werd aangespannen door advocaten die voor de ACLU van Montana werkten. Hij benoemt House Speaker Matt Regier en Sergeant-at-Arms Brad Murfitt als beklaagden.

“Het staat het Huis natuurlijk vrij om zijn eigen leden te censureren en het is natuurlijk vrij om regels te maken”, zei Alex Rate, juridisch directeur van de ACLU van Montana. “Maar het is aan de rechtbank om ervoor te zorgen dat die regels grondwettelijk zijn.”

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]