[ad_1]

Hakeem Jeffries, leider van de minderheid in het Huis, zei dinsdag dat de Democraten gematigde – en potentieel kwetsbare – Republikeinse wetgevers zullen gaan peilen om vóór de deadline van 1 juni een stemming af te dwingen over het verhogen van het schuldenplafond.

De heer Jeffries, de democraat van New York, zei officieel dat de manoeuvre bedoeld was om wetgevers een back-upoptie te geven als de besprekingen tussen House Speaker Kevin McCarthy en president Biden volgende week mislukken.

“Huisdemocraten werken eraan om ervoor te zorgen dat we alle opties tot onze beschikking hebben om een ​​wanbetaling te voorkomen”, schreef de heer Jeffries in een brief aan democratische wetgevers. “Het indienen van een schuldplafondmaatregel die moet worden opgenomen in de releasekalender houdt een belangrijke optie in stand.”

Officieel lanceren de Democraten een petitie om de wetgeving van het Huis door te drukken die het schuldenplafond vrijblijvend zou verhogen. Om te slagen, zouden ten minste 218 wetgevers zich moeten aanmelden.

Momenteel hebben de Republikeinen een krappe meerderheid van 222 tot 213 zetels in het Huis. Dat betekent dat ten minste vijf Republikeinen zich bij elke Democraat zouden moeten aansluiten om een ​​stemming over de maatregel af te dwingen. Onder de GOP bevinden zich 18 wetgevers die districten vertegenwoordigen die in 2020 door de heer Biden zijn gewonnen.

De ontwikkeling kwam een ​​dag nadat minister van Financiën Janet Yellen het Congres waarschuwde dat de Verenigde Staten mogelijk niet in staat zullen zijn om hun rekeningen op 1 juni te betalen als wetgevers het federale schuldplafond niet verhogen.

“Onze beste inschatting is dat we begin juni, en mogelijk al op 1 juni, niet aan alle overheidsverplichtingen kunnen blijven voldoen”, voegde ze eraan toe. Yellen schreef in een brief aan congresleiders.

Aanvankelijk werd gedacht dat het Congres in ieder geval tot eind juni de tijd had om het schuldenplafond te verhogen, maar Yellen zei dat lager dan verwachte belastinginkomsten de datum naar voren dwongen.

Sinds januari heeft het ministerie van Financiën “buitengewone maatregelen” genomen om wanbetaling te voorkomen nadat de regering haar leencapaciteit van 31,4 biljoen dollar had bereikt. Deze noodtactieken laten de overheid alleen voldoende ruimte om de dagelijkse uitgaven te dekken.

Huisrepublikeinen eisen al lang bezuinigingen in ruil voor het opheffen van het schuldenplafond, en vorige week keurden ze wetgeving goed om dat doel te bereiken. De GOP-wet zou het schuldplafond met $ 1,5 biljoen verhogen tot mei 2024 in ruil voor $ 4,8 biljoen aan bezuinigingen.

Naast het verhogen van het schuldplafond, zou het Republikeinse wetsvoorstel het komende fiscale jaar de federale uitgaven met $ 130 miljard verlagen en de begrotingsgroei beperken tot 1% per jaar voor het volgende decennium.

Biden weigerde te onderhandelen en zei dat Democraten en Republikeinen hebben bijgedragen aan de staatsschuld. Zelfs met de nieuwe deadline houdt de president vast aan dat standpunt.

“Het is duidelijk dat de enige praktische manier om wanbetaling te voorkomen, is dat het Congres het schuldenplafond zonder voorwaarden opschort”, zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis.

Hoewel ze weigerde te onderhandelen over het verhogen van het schuldenplafond, zei mevrouw Jean-Pierre dat de heer Biden de heer McCarthy volgende week zou lanceren over het lanceren van een “apart proces voor het omgaan met de begroting en het kredietproces”.[ad_2]