[ad_1]

Regelgevers namen maandagochtend First Republic Bank in beslag en bereikten een deal om de meeste van haar activiteiten aan JPMorgan Chase te verkopen, waarmee een bredere bankencrisis werd afgewend, ook al zeggen sommige Republikeinen dat het economische beleid van de regering-Biden het risico op meer problemen veroorzaakt.

JPMorgan stemde ermee in om alle $ 92 miljard aan deposito’s van First Republic over te nemen en activa te kopen van ongeveer $ 173 miljard aan leningen en $ 30 miljard aan effecten. De Federale Depositoverzekeringsmaatschappij. zal ongeveer $ 13 miljard aan kredietverliezen dekken en ongeveer $ 50 miljard aan JPMorgan verstrekken.

Drie van de vier grootste bankfaillissementen in de geschiedenis van de VS vonden plaats in minder dan twee maanden. Het in San Francisco gevestigde First Republic, dat in het eerste kwartaal 233 miljard dollar aan activa had, was de op een na grootste na Washington Mutual in 2008 en volgt op de ineenstorting van Silicon Valley Bank in Californië en Signature Bank in New York in maart.

Alle 84 vestigingen van First Republic gingen maandag weer open als onderdeel van JPMorgan en klanten hadden volledige toegang tot hun deposito’s, aldus de FDIC.

De meeste problemen voor banken zijn veroorzaakt door de snelle reeks van inflatiebestrijdende renteverhogingen van de Federal Reserve in het afgelopen jaar, waardoor spaarders hun geld opnamen op zoek naar een beter rendement. Banken zagen zich geconfronteerd met lagere rendementen op hun hypotheekportefeuilles.

President Biden zei tijdens een evenement in het Witte Huis ter ere van kleine bedrijven dat maatregelen van toezichthouders ervoor zorgden dat spaarders in de Eerste Republiek werden beschermd tegen het verliezen van geld. De president zei ook dat de belastingbetaler “niet verantwoordelijk is”.

“Deze acties zullen ervoor zorgen dat het banksysteem veilig en gezond is en dat omvat ook de bescherming van kleine bedrijven in het hele land die de loonlijsten van werknemers moeten betalen”, zei Biden.

De president riep het Congres op om wetgeving aan te nemen om bankbestuurders ter verantwoording te roepen en de toezichthouders om de regels en het toezicht op grote regionale banken aan te scherpen.

“We moeten ervoor zorgen dat we niet teruggaan naar die positie, en ik denk dat we op de goede weg zijn om die zekerheid te kunnen geven”, zei Biden.

Maar het Republikeinse Nationale Comité zei maandag dat er een “direct verband is… tussen Bidens inflatoire agenda, stijgende rentetarieven en de bankencrisis”.

“De First Republic-bank stortte in tijdens een van de grootste bankfaillissementen in de geschiedenis van het land als gevolg van het slechte beleid van Biden”, zegt Alfredo Ortiz, oprichter van het conservatieve Job Creators Network. “Als gevolg hiervan zullen kleine bedrijven de toegang tot krediet verder inkrimpen. Toch lijken Biden en de Democraten er niet om te geven en willen ze dat het Amerikaanse banksysteem eruitziet als dat van Japan of Canada, met slechts een handvol grote door de overheid gecontroleerde banken.

De aandelen stonden maandag vlak in de handel. De Dow Jones Industrial Average daalde 47,25 punten, of 0,1%, en sloot af op 34.050.

Bijna alle Amerikaanse bankrekeningen zijn volledig verzekerd onder de FDIC-limiet van $ 250.000 per persoon per bank. Maar de FDIC bracht maandag een rapport uit waarin het een verhoging van het vangnet voor bankrekeningen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, aanmoedigt.

Het rapport stelt ook dat het steunen van alle bankrekeningen, ongeacht het bedrag, het meest effectief zou zijn om bankruns te voorkomen, maar het zou ook markten kunnen verstoren en het nemen van risico’s door bankbestuurders kunnen vergroten.

De FDIC zei dat het handhaven van de dekkingslimiet van $ 250.000 “de financiële stabiliteitsproblemen van onverzekerde deposito’s niet aanpakt”.

Waarnemend adjunct-secretaris van Financiën Eric Van Nostrand zei maandag dat “financiële instabiliteit – inclusief algemene besmetting van de financiële sector – een aanzienlijk risico blijft om te monitoren.”

Maar hij zei dat de grootste uitdaging voor de Amerikaanse economie zou zijn “het onvermogen om het schuldplafond op tijd te verhogen”.

“Een wanbetaling door de Amerikaanse regering – inclusief niet-betaling van een van de Amerikaanse obligaties – zou een economische catastrofe zijn, die een wereldwijde neergang van onbekende maar substantiële ernst zou veroorzaken”, zei Nostrand. “Zelfs als het Congres uiteindelijk het schuldenplafond verhoogt voordat er een wanbetaling plaatsvindt, kan de resulterende onzekerheid de financieringskosten verhogen en verdere financiële spanningen veroorzaken die onze arbeidsmarkt en onze positie in de wereld zouden verzwakken.”

De Republikeinen van het Congres en de heer Biden zitten in een impasse over het verhogen van de leningslimiet van het land, waarbij de president weigert in te stemmen met de eisen van de Republikeinen om concessies te doen aan de uitgaven. De Schatkist heeft sinds januari buitengewone boekhoudkundige maatregelen genomen om een ​​wanbetaling te voorkomen, die volgens ambtenaren al begin juni zou kunnen plaatsvinden.

Ambtenaren van de schatkist zeiden maandag dat ze verwachten dat de federale regering meer dan $ 1,4 biljoen zal lenen om van april tot september aan de uitgavenverplichtingen te voldoen.

Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase, zei maandag tegen verslaggevers dat hij dacht dat “dit deel van dit [banking] de crisis is voorbij. »

De Federal Reserve maakt woensdag bekend of het de 10e renteverhoging sinds maart 2022 oplegt.

Als de centrale bank haar referentietarief met een kwart procentpunt verhoogt, zouden de cumulatieve renteverhogingen degenen met een creditcardschuld in de komende 12 maanden ten minste 33,4 miljard dollar kosten, volgens een nieuw rapport van WalletHub. De personal finance-website zei dat uit het meest recente consumentenvertrouwenonderzoek bleek dat 46% van de respondenten zei dat renteverhogingen door de Fed hun zomerplannen zouden beïnvloeden.[ad_2]