[ad_1]

CLEVELAND, Texas (AP) – De zoektocht naar een schutter uit Texas die vijf Hondurese buren heeft vermoord meegesleurd in een derde dag maandag met valse alarmen en weinig duidelijke aanwijzingen, terwijl de Republikeinse gouverneur. Greg Abbott kreeg te maken met terugslag omdat hij de aandacht had gevestigd op de immigratiestatus van de slachtoffers.

Een FBI-agent ter plaatse in de buurt van Houston gaf toe dat hij weinig te maken had met de steeds groter wordende klopjacht op de 38-jarige Francisco Oropeza, die sinds 2009 vier keer is gedeporteerd, maar wiens buren zeggen dat hij vóór vrijdag jaren op hun straat woonde. nachtelijke shoot op het platteland van Cleveland.

Twee keer op maandag waarschuwde het kantoor van een sheriff in de buurt het publiek voor mogelijke waarnemingen, maar geen van beiden kwam naar Oropeza.

Abbott loofde dit weekend een beloning van $ 50.000 uit voor tips die naar de schutter zouden kunnen leiden, en daarbij beschreef de gouverneur van drie ambtstermijnen alle slachtoffers als “illegale immigranten” – een mogelijk valse verklaring volgens welke zijn kantoor terugkwam en verontschuldigde zich voor maandag. Critici beschuldigden Abbott, die ingrijpende immigratiemaatregelen tot een kenmerkend probleem in Texas heeft gemaakt, ervan politiek in de film te stoppen.

“Sindsdien hebben we vernomen dat ten minste één van de slachtoffers legaal in de Verenigde Staten verblijft”, zei Abbott-woordvoerster Renae Eze in een verklaring. “We betreuren het dat de informatie onjuist was en het belangrijke doel van het vinden en arresteren van de crimineel ondermijnde.”

Eze zei dat uit informatie van de federale autoriteiten na de schietpartij bleek dat de verdachte en de slachtoffers illegaal in het land waren. Haar verklaring verklaarde niet waarom Abbott hun status noemde, en ze reageerde niet onmiddellijk op vragen over de critici.

Meer dan 250 wetshandhavers van meerdere instanties, waaronder US Marshals, maken nu deel uit van een groeiende zoektocht die leeg is gebleken ondanks extra mankracht, geurdetectiehonden, drones en in totaal $ 80.000 aan beloningen op tafel. Een zware politie-aanwezigheid kwam maandag samen in Montgomery County na een mogelijke waarneming, maar het kantoor van de sheriff zei later dat geen van de mensen Oropeza bleek te zijn.

Uren later meldde de afdeling nog een mogelijke waarneming, waarbij ze tweette dat verschillende scholen “hun campussen hadden beveiligd” en de bewoners opnieuw vroeg het gebied te vermijden. Maar ook deze zoektocht leverde niets op.

Beiden waren een van de eerste keren sinds de schietpartij dat de autoriteiten een mogelijke waarneming hadden aangekondigd.

“Ik kan je nu vertellen dat we geen aanwijzingen hebben”, zei James Smith, de speciale FBI-agent zondag.

De Houston FBI zei zondag in een tweet dat het naar de verdachte verwees als Oropesa, niet Oropeza, om “zijn identiteit beter weer te geven aan wetshandhavingssystemen”. Zijn familie vermeldt zijn naam als Oropeza op een bord buiten hun tuin, evenals in openbare registers.

Oropeza wordt als gewapend en gevaarlijk beschouwd nadat hij vrijdagavond het gebied is ontvlucht, waarschijnlijk te voet. De sheriff van San Jacinto County, Greg Capers, zei dat de autoriteiten het zoekgebied buiten de plaats van de schietpartij hebben verbreed, wat gebeurde nadat de buren van de verdachte hem hadden gevraagd om ‘s avonds laat te stoppen met schieten in haar tuin omdat een baby probeerde te slapen.

Tijdens een zondagse wake in Cleveland beschreef Wilson Garcia, de vader van het een maand oude kind, de angstaanjagende inspanningen in zijn huis door vrienden en familie die nacht om te ontsnappen, zichzelf en de kinderen te verbergen en te beschermen nadat Oropeza het huis naderde en begon te schieten, waarbij hij zijn vrouw eerst bij de voordeur doodde.

De politie heeft het geweer in AR-15-stijl teruggevonden dat volgens Oropeza bij de schietpartij was gebruikt. Autoriteiten wisten niet zeker of Oropeza nog een wapen bij zich had nadat er andere in zijn huis waren gevonden.

De vermeende schutter is een Mexicaans staatsburger die vier keer is uitgezet, volgens een Amerikaanse functionaris met directe kennis van de zaak die sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat openbaarmaking niet was toegestaan.

De functionaris zei dat de schutter voor het eerst werd gedeporteerd in maart 2009 en voor het laatst werd gedeporteerd in juli 2016. Hij werd ook gedeporteerd in september 2009 en januari 2012.

Wetshandhavers ter plaatse bevestigden de staatsburgerschap van de slachtoffers niet. Door hen zondag in zijn eerste openbare verklaring over de schietpartij te omschrijven als “illegale immigranten” – en misschien ten onrechte – is Abbott onder vuur komen te liggen van immigrantenrechtengroepen en democraten.

“Het is onverdedigbaar voor een rechtgeaarde Texaan om verdeeldheid zaaiende taal te gebruiken om onschuldige slachtoffers te besmeuren”, zei Domingo Garcia, voorzitter van de League of United Latin American Citizens.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Diana Velazquez Alvarado, 21; Julia Molina Rivera, 31; Jose Jonathan Casarez, 18; Sonia Argentinië Guzman, 25; en Daniel Enrique Laso, 9.

Capers zei dat hij hoopte dat het beloningsgeld mensen zou motiveren om informatie te verstrekken en dat er plannen waren om Spaanstalige billboards op te hangen om de boodschap over te brengen.

Veronica Pineda, die aan de overkant van het huis van de verdachte woont, zei dat de autoriteiten dit weekend bij haar thuis langskwamen om te vragen of ze haar eigendom konden doorzoeken om te zien of de schutter zich daar zou kunnen verbergen. Ze zei bang te zijn dat de schutter nog niet gepakt was.

___

Associated Press-verslaggever Elliot Spagat in San Diego en Jake Bleiberg in Dallas hebben bijgedragen aan dit rapport.

[ad_2]