[ad_1]

Fifa-president Gianni Infantino heeft gedreigd het WK vrouwenvoetbal niet uit te zenden in vijf Europese landen, tenzij tv-zenders hun rechtenaanbod verbeteren.

Infantino zei dat de “teleurstellende” aanbiedingen van het VK, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk een “klap in het gezicht” waren voor de spelers en “alle vrouwen ter wereld”.

Hij voegde eraan toe dat het de “morele en wettelijke verplichting van de FIFA was om het evenement niet te onderschatten”.

Het WK, gezamenlijk georganiseerd door Australië en Nieuw-Zeeland, begint op 20 juli.

Infantino zei dat Europese omroepen het bestuursorgaan van het wereldvoetbal $1-10 miljoen (£800.000-8 miljoen) hadden aangeboden voor de rechten, vergeleken met $100-200 miljoen voor het WK voor mannen.

“Als de aanbiedingen oneerlijk blijven, zullen we genoodzaakt zijn om de FIFA Women’s World Cup niet uit te zenden in de ‘big five’ Europese landen”, zei Infantino tijdens een bijeenkomst van de Wereldvoetbalorganisatie in Genève.

“Ik roep daarom alle spelers, supporters, voetbalofficials, presidenten, premiers, politici en journalisten over de hele wereld op om zich bij ons aan te sluiten en deze oproep tot eerlijke beloning in het vrouwenvoetbal te steunen. Vrouwen verdienen het, zo simpel is het.”

Rechtenbiedingen voor eerdere toernooien zijn gebundeld met andere evenementen, waaronder de Wereldbeker Heren, maar de FIFA heeft het biedproces nu gescheiden.

Infantino riep op tot verbeterde deals en zei dat alle televisie-inkomsten voor het toernooi opnieuw zouden worden geïnvesteerd in vrouwenvoetbal en dat met name openbare omroepen, zoals de BBC, de “plicht hebben om vrouwensport te promoten en erin te investeren”.

De BBC had de exclusieve Britse uitzendrechten voor de Women’s World Cup 2019, maar deelde de rechten op de recente Men’s World Cup in Qatar met ITV.

Vorig jaar werden de Women’s World Cup en het Europees Kampioenschap beide toegevoegd aan de “kroonjuwelen” van Britse sportevenementen, die gratis uitzendingen vereisen.

Infantino voegde eraan toe dat de FIFA het totale prijzengeld van het toernooi van 2019 in Frankrijk had verdrievoudigd tot $ 152 miljoen en herhaalde de wens van de organisatie om gelijke beloning te hebben voor de Wereldbekers voor mannen en vrouwen in 2026 en 2027. voor het eerst aangekondigdexterne link tijdens het jaarlijkse congres in maart.

Volgens gegevens van de FIFA keken 1,12 miljard mensen naar de Women’s World Cup 2019 in Frankrijk – het meest bekeken vrouwentoernooi ooit.

Bijna de helft van het totale aantal kijkuren kwam uit Europa, met een gemiddelde kijktijd van 4,14 uur per persoon over het hele toernooi, meer dan het dubbele van het gemiddelde voor de rest van de wereld.

Dat had onder meer te maken met de gunstige tijdzone en het feit dat zeven van de acht kwartfinalisten Europees waren, met Engeland erbij de halve finale bereiken voordat hij verloor van de uiteindelijke winnaars, de Verenigde Staten.

De aftraptijden voor het WK 2023 zijn minder gunstig en lopen van 01:00-12:00 BST, hoewel de drie groepswedstrijden van Engeland tussen 09:30-12:00 beginnen en de finale om 11:00 uur begint. . .

“Misschien omdat het in Australië en Nieuw-Zeeland is, is het niet op prime time in Europa, maar toch is het om 9 of 10 uur ‘s ochtends, dus het is een redelijk uur”, voegde Infantino eraan toe.

De belangstelling voor het vrouwenvoetbal blijft groeien, met een record wereldwijd publiek van de meer dan 365 miljoen mensen die afgelopen zomer naar Euro 2022 in Engeland keken, waaronder 50 miljoen die keken naar de overwinning van Engeland op Duitsland in de Wembley-finale.

In eigen land werd de triomf van de Lionesses bekeken door een piekpubliek van BBC One TV van 17,4 miljoen, waarmee het de meest bekeken damesvoetbalwedstrijd op de Britse televisie is. Er waren nog eens 5,9 miljoen streams van de game op de BBC iPlayer en de BBC Sport-website en -app.

Uit onderzoek van de Women’s Sport Trust is gebleken dat de tijd die de gemiddelde Britse kijker in 2022 besteedde aan het kijken naar vrouwensport was meer dan het dubbele van het cijfer van 2021.

Via de BBC-bannerVia de BBC-voettekst

[ad_2]