[ad_1]

Wetenschappers registreren verhoogde activiteit in het menselijk brein vlak voor de dood

Onderzoek onthult intrigerende hersengolfpatronen bij comateuze patiënten.

Lange tijd hebben de mysteries rond de dood en de ervaringen tijdens en na iemands dood de geest van mensen uitgedaagd. De gevolgen van de dood voor het menselijk lichaam en de psyche zijn het onderwerp geweest van talloze onderzoeken en proeven.

Nu heeft een bescheiden studie voorlopig bewijs opgeleverd van verhoogde hersenactiviteit tijdens het stervensproces, wat mogelijk verband houdt met bewustzijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten ontdekte dat de hersenen van twee mensen een toename in activiteit ervoeren naarmate de dood naderde. Dit fenomeen is vergelijkbaar met de pieken in hersenactiviteit die eerder zijn waargenomen bij dieren van wie het hart was gestopt met kloppen.

De onderzoekers onderzochten vier mensen die stierven terwijl ze EEG-monitoring ondergingen na een grote hersenbloeding en anoxische schade veroorzaakt door een hartstilstand.

Na stopzetting van de ademhalingsondersteuning werd bij twee van deze patiënten een piek van gammagolfactiviteit geassocieerd met bewustzijn waargenomen. De “hete zone” van de hersenen, die verband houdt met dromen en veranderde bewustzijnstoestanden, is waar deze activiteit heeft plaatsgevonden.

Wetenschappers uit Michigan hebben ontdekt dat gamma-oscillaties meer gekoppeld en neurofysiologisch verbonden raken in het stervende menselijke brein.

“Deze bevindingen hebben ons ertoe aangezet om de neurale activiteit in de hersenen van stervende patiënten te onderzoeken voor en na klinische stopzetting van de beademingsondersteuning. Specifiek onderzochten we EEG-signalen, waarbij we computationele hulpmiddelen toepasten die werden gebruikt in onze vorige studie over stervende dieren, met de nadruk op de volgende kenmerken: temporele dynamiek van EEG-vermogen, lokale en langeafstandsfase-amplitudekoppeling tussen laag- en hoogfrequente oscillaties, en functionele en gerichte corticale connectiviteit over alle banden van Alle analyses werden uitgevoerd met bijzondere aandacht voor parallelle veranderingen in elektrocardiogram (ECG) signalen, zoals eerder gemeld”, schrijven Jimo Borjigin en collega’s in hun nieuwe paper.

[ad_2]