[ad_1]

Bluetooth-volgapparaten ter grootte van een muntstuk, zoals Apple AirTag, ontworpen om mensen te helpen verloren voorwerpen te vinden, zijn door stalkers gebruikt om heimelijk de locaties van nietsvermoedende slachtoffers in kaart te brengen

Bluetooth-volgapparaten ter grootte van een muntstuk, zoals Apple AirTag, ontworpen om mensen te helpen verloren voorwerpen te vinden, zijn door stalkers gebruikt om heimelijk de locaties van nietsvermoedende slachtoffers in kaart te brengen

Apple en Google hebben dinsdag een technologiestandaard voorgesteld om ervoor te zorgen dat mensen op de hoogte worden gesteld wanneer hun bewegingen worden gevolgd met Bluetooth-apparaten zoals AirTags of Tile.

De technische titanen achter de rivaliserende mobiele besturingssystemen die samen de meeste smartphones ter wereld aandrijven, zeiden dat de “eerste-van-zijn-soort”-specificatie wordt gesteund door Samsung, Tile en anderen.

Kleine volgapparaten die bedoeld zijn om mensen rugzakken, laptops, sleutels, portemonnees of andere items te laten vinden, zijn door stalkers gebruikt om in het geheim mensen op te sporen, zoals romantische ex-partners.

“Bluetooth-trackers hebben enorme voordelen gecreëerd voor gebruikers, maar ze brengen ook het potentieel met zich mee voor ongewenste tracking, waarvoor actie in de hele sector nodig is”, zegt Dave Burke, vice-president van Android Engineering bij Google, in een gezamenlijke verklaring.

Een voorstel dat Apple en Google hebben ingediend bij een toonaangevende organisatie voor de ontwikkeling van internetstandaarden, zou Bluetooth-trackingapparaten compatibel maken met mobiele softwaredetectie- en waarschuwingssystemen voor iOS en Android.

Als het als standaard wordt aangenomen, zouden fabrikanten van Bluetooth-volgapparatuur deze functies in hun producten kunnen opnemen.

“Deze nieuwe industriespecificatie bouwt voort op AirTag-beveiligingen en is, door samenwerking met Google, een cruciale stap voorwaarts om ongewenste tracking op iOS en Android te helpen bestrijden”, aldus Ron Huang, VP van Apple’s detectie en connectiviteit, in het persbericht.

AirTag-sensoren, bedoeld als hulpmiddel voor de afgeleiden, zijn omgeleid naar meer sinistere doeleinden, waarbij de maker Apple geconfronteerd wordt met woede – en rechtszaken – voor hun gebruik als een instrument van intimidatie.

De zilveren en witte gadget ter grootte van een munt is “een gemakkelijke manier om je spullen bij te houden”, beweert de website van Apple. Klanten kunnen het aan hun sleutels, portemonnee of rugzak bevestigen.

Wanneer gekoppeld aan een smartphone-app, helpt een AirTag van $ 29 gebruikers de realtime locatie van hun bezittingen te detecteren voor het geval ze verdwalen – maar de zender kan ook mensen volgen die die items dragen. .

Ongewenste bewaking is een veel voorkomende misbruiktactiek, volgens Erica Olsen, senior directeur van het Safety Net Project bij het National Network to End Domestic Violence.

“Het is absoluut noodzakelijk dat pleitbezorgers en technologiebedrijven samenwerken aan oplossingen om kansen op misbruik te minimaliseren”, zei Olsen over Bluetooth-trackers.

Alexandra Reeve Givens, CEO van Center for Democracy and Technology, prees Apple en Google voor hun samenwerking aan een manier om de detectie van ongewenste trackers te verbeteren.

“We kijken uit naar de voortgang van de specificatie door het standaardisatieproces”, aldus Reeve Givens.

gc/

[ad_2]