[ad_1]

Het Witte Huis zei dinsdag dat president Biden stil bleef staan ​​in zijn weigering om bezuinigingen uit te wisselen met de Republikeinen van het Huis in ruil voor het opheffen van het federale schuldenplafond door het Congres, ondanks dat het land op minder dan een maand na wanbetaling aan de haak is.

Biden zal volgende week House Speaker Kevin McCarthy en andere leiders in het Witte Huis ontmoeten om de kwestie te bespreken. Maar de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, maakte snel duidelijk dat de langverwachte ontmoeting geen signaal is dat de heer Biden voor iets anders is dan een scherpe verhoging van het schuldenplafond.

“Gezien de beperkte tijd waarover het Congres momenteel beschikt, is het duidelijk dat de enige praktische manier om wanbetaling te voorkomen is dat het Congres de schuldlimiet zonder voorwaarden opschort”, zei mevrouw Jean Pierre.

Het Witte Huis heeft gezegd dat de heer Biden de heer McCarthy zal initiëren om “een apart proces te starten” om te onderhandelen over de uitgavenniveaus vóór de financieringsdeadline van de regering eind september. Deze positie was onaanvaardbaar voor de Republikeinen van het Huis.

sen. Tim Kaine, een bondgenoot van de regering, zei dat zelfs zonder de schuldlimiet de Republikeinen in een goede positie zouden verkeren om te onderhandelen over bezuinigingen door de aard van hun controle over het Huis.

“Ik denk dat het juiste antwoord altijd is om het schuldenplafond te verhogen en dan zeer harde begrotingsonderhandelingen te voeren”, zei dhr. Kaine, Democraat van Virginia. “Maar toestaan ​​dat Republikeinen dreigen met wanbetaling om hun begrotingsonderhandelingen rond te krijgen, is geen optie.”


ZIE OOK: McCarthy stemt ermee in om Biden volgende week te ontmoeten over het schuldenplafond


Republikeinen zeggen dat hun invloed zou afnemen als het schuldenplafond niet in de onderhandelingen zou worden opgenomen.

Het congres is niet verplicht om een ​​jaarbegroting goed te keuren, maar kiest ervoor om kortetermijnfinancieringsmaatregelen goed te keuren om de overheid open te houden. Als de Republikeinen van het Huis en de heer Biden het niet eens kunnen worden over zelfs maar een kortetermijnfinancieringsmaatregel, zou de federale regering sluiten.

Huisrepublikeinen, die in het verleden in de media en in peilingen de meeste schuld op zich hebben genomen voor het sluiten van de regering, staan ​​niet te popelen om te vechten. Dit geldt vooral gezien het feit dat de heer McCarthy slechts een nipte meerderheid van vijf zetels heeft, waar 18 Huisrepublikeinen de districten vertegenwoordigen die in 2020 door de heer Biden worden gedragen.

“Shutdowns van de regering komen de Republikeinen nooit ten goede”, zei een hoge GOP-functionaris van het Huis. “Biden wil er misschien wel een, omdat het het verhaal voedt dat de Republikeinen van het Huis niet kunnen regeren. De schuldlimiet is echt de enige manier om grote bestedingsconcessies te krijgen.

Nu de heer Biden en de Republikeinen van het Huis zich verschanst hebben, stevent de natie af op een allereerste wanbetaling in haar vermogen om haar schulden te betalen.

De fiscale klif nadert sneller dan aanvankelijk door economen werd voorspeld. Maandag waarschuwde minister van Financiën Janet Yellen het Congres dat de Verenigde Staten mogelijk niet in staat zullen zijn om hun rekeningen op 1 juni te betalen als wetgevers het federale schuldplafond niet verhogen.


ZIE OOK: Huisdemocraten lanceren voorstel om schone schuldrekening door Huis te dwingen met GOP-stemmen


Aanvankelijk werd gedacht dat het Congres in ieder geval tot eind juni de tijd had om het schuldenplafond te verhogen, maar Yellen zei dat lager dan verwachte belastinginkomsten de datum naar voren dwongen.

Sinds januari heeft het ministerie van Financiën “buitengewone maatregelen” genomen om wanbetaling te voorkomen nadat de regering haar leencapaciteit van 31,4 biljoen dollar had bereikt. Deze noodtactieken laten de overheid alleen voldoende ruimte om de dagelijkse uitgaven te dekken.

Huisrepublikeinen eisen al lang bezuinigingen in ruil voor het opheffen van het schuldenplafond, en vorige week keurden ze wetgeving goed om dat doel te bereiken. De GOP-wet zou het schuldplafond met $ 1,5 biljoen verhogen tot mei 2024 in ruil voor $ 4,8 biljoen aan bezuinigingen.

Naast het verhogen van het schuldplafond, zou het Republikeinse wetsvoorstel het komende fiscale jaar de federale uitgaven met $ 130 miljard verlagen en de begrotingsgroei beperken tot 1% per jaar voor het volgende decennium. Het annuleert ook ten minste $ 90,5 miljard aan niet-bestede pandemische hulp, legt nieuwe werkvereisten op aan de sociale zekerheid, draait het kwijtscheldingsprogramma voor studieleningen van de heer Biden terug en verlaagt $ 200 miljard aan belastingverminderingen voor groene energie.

Democraten zeggen dat de GOP-wet een non-starter is. Charles E. Schumer, leider van de meerderheid in de senaat, noemde hem dood bij zijn aankomst, terwijl leider van de minderheid in het huis, Hakeem Jeffries, een petitie lanceert om tegen de wens van de heer McCarthy een stemming over een wetsvoorstel over het schuldenplafond af te dwingen.

De heer Jeffries, de democraat van New York, zei officieel dat de manoeuvre bedoeld was om wetgevers een back-upoptie te geven als de gesprekken tussen de heer McCarthy en het Witte Huis zouden mislukken.

“Huisdemocraten werken eraan om ervoor te zorgen dat we alle opties tot onze beschikking hebben om een ​​wanbetaling te voorkomen”, schreef de heer Jeffries in een brief aan democratische wetgevers. “Het indienen van een schuldplafondmaatregel die moet worden opgenomen in de releasekalender houdt een belangrijke optie in stand.”

Om te slagen, zouden ten minste 218 wetgevers de zelden gebruikte petitie in het strak gecontroleerde GOP House moeten steunen. Op dit moment hebben de Republikeinen 222 zetels tegenover de 218 van de Democraten, wat betekent dat naar verwachting ten minste vijf GOP-wetgevers zich tegen de heer McCarthy zullen verzetten.

Hoewel de vooruitzichten op dergelijke afvalligheid onwaarschijnlijk lijken, werd het standpunt van de heer McCarthy dinsdag gesteund door de minderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell.

Kort nadat de pitch van de heer Jeffries openbaar was gemaakt, zei de heer McConnell dat hij niet de negen stemmen zou leveren die nodig zijn om een ​​schone schuldplafondwet in de Senaat 51-49 goed te keuren.

“De boodschap aan de president is op dit moment vrij duidelijk”, zei dhr. McConnell, Republikein van Kentucky. “Je hebt de keuze om het wetsvoorstel van het Huis te accepteren of een discussie aan te gaan, die de president al een tijdje probeert te voeren met de president.”[ad_2]